Abba

ABBA är en av Sveriges största musikexporter genom tiderna och har sålt ofantliga mängder skivor likväl som man är älskade av miljontals fans runtom i världen. Fastän bandet i praktiken inte existerat på många år nu så tycks ändå dess popularitet aldrig sina.

Ja trots att det var över 30 år sedan som gruppen splittrades och inte längre var ABBA så lever musiken kvar lika starkt som förr. Nu har dessutom ett ABBA-museum öppnat i Stockholm. Där kan man bland annat kan se hur förberedelserna inför om ABBA skulle gå och vinna Eurovision song contest med Waterloo – något de också gjorde, något som skulle kunna ses som ett startskott för den fantastiska karriär som bandet hade under sin verksamma tid.

Att bandet fortfarande är stort i världen visar sig på fler sätt än bara att ett museum öppnat i Stockholm. En av världens största succéer inom musikalvärlden, Mamma Mia, är en musikal baserad på Björn och Bennys musik från ABBA-tiden. Den spelas upp i på de största musikalscenerna i världen, så som Broadway i New York och i London. Är du som så många andra ett fan av ABBA och vill se musikalen så kan du titta in på GO Music Travel för mer information om musikalen hur du går till väga om du vill se den.

Tidigare var Björn Ulvaeus tveksam till att ett ABBA-museum skulle bli av eftersom han tyckte att det var något som handlar om döda människor när det handlar om museum i ett sådant slag. Men nu något år senare har har ändrat uppfattning och ser på museet mer som ett tidsdokument över ABBA och hur bandet kunde bli så stort som det blev över hela världen, det säger Ulvaeus i en intervju med Svenska Dagbladet tidigare i år.

Där berättar han även att han tycker att en härlig ingrediens med bandets historia är hur den uppstod så organiskt. Att två killar träffas och börjar jobba ihop och senare slumpmässigt träffar varsin kvinna som råkar vara både vackra och fantastiska sångare. Han menar att faktumet att de till en början bara umgicks och sjöng för att det var kul, utan tanke på att starta en grupp, skänker en extra krydda till det hela.